tiistai 21. toukokuuta 2013

NöyryydestäSattuipa eteeni uutinen, jossa kenialaissyntyinen joujoumies julistaa nöyryyttäneensä rasistia.22-vuotias Ricky Ghansah pani humalaisen meuhkaajan kuriin ja sai kanssamatkustajien aplodit.


22-vuotias Ricky Ghansah joutui kuuntelemaan humalaisen miehen rasistista haukkumista bussipysäkillä viime viikon perjantai-iltana Helsingin Pasilassa.


- Neekeri, mutakuono, musta-aukko, kuvaili Ghansah aikuisen miehen meuhkaamista.
Sitten bussi tuli, ja Ghansah meni sisään. Ghansahin mukaan haukkujan bussiin pääsy katkesi, koska tämä oli unohtanut bussilippunsa ja lompakkonsa.

- Menin sitten ja maksoin hänen lippunsa, Ghansah sanoi.
Mies tuli kiittämään Ghansahilta saamastaan avusta.

- Sanoin, ettei kiitos merkkaa mitään ja kehotin pyytämään anteeksi. Hän pyysi sitten anteeksi kuiskaten.

Ghansah kehotti miestä pyytämään anteeksi kovemmalla äänellä niin, että muutkin bussin matkustajat kuulevat.
- Sitten hän veti syvään henkeä, katsoi maahan ja pyysi anteeksi sitä, että oli haukkunut minua.

Välikohtaus ei jättänyt kanssamatkustajia kylmäksi.

Ghansahin mukaan ensin yksi toisella puolella istunut nainen alkoi taputtaa käsiään. Sitten toinenkin matkustaja alkoi taputtaa.
- Lopulta koko bussi taputti käsiään.


Facebook-kiitoksia satelee

Suomessa koko ikänsä asuneen Ghansahin vanhemmat ovat Nigeriasta ja Ghanasta. Hän kertoi bussivälikohtauksesta yhteisöpalvelu Facebookissa.Tarina on jaettu Facebookissa yli 1100 kertaa ja yli 200 ihmistä on tykännyt siitä.
- Olen saanut paljon kiitoksia Facebookin postilaatikkoon. Monet, jotka ovat joutuneet vastaavanlaiseen tilanteeseen, kertovat saaneensa rohkeutta.

Helsingin seudun liikenteen bussilinjaa 58 ajavan Pohjolan Liikenteen hallintopäällikkö Thomas Björklund ei ollut kuullut välikohtauksesta.
- Toki bussinkuljettaja voisi tietää siitä, hän lisäsi.


No suvaitsevaisuuden ylistystähän luonnollisesti sataa joka suunnasta ja usko ihmiseen on palannut yhdellä jos toisellakin. Kuitenkin, kun olen tämmöinen huono ihminen niin rupesin miettimään tapausta issekseni.

Ensinnäkin, kyllähän tässä maassa on huonoon käytökseen puuttunut yksi jos toinenkin, mutta mikä tästä tapauksesta tekee etusivun jutun ja niin suuren facebook-ilmiön? No tottakai, koska se ikävä rasisti on saanut nenilleen ja musta mies on selvinnyt kunniallisena voittajana ja saanut oikein aplodit! Ihan itsekin olen joskus huonoon käytökseen puuttunut niin töiden puolesta kuin vapaa-ajallakin.En oikein usko, että vaikka olisin sosiaalisessa mediassa omaa kunniaani julistanut, että iltapulu asiasta olisi kiinnostunut.

Toiseksi, asiaahan ei luonnollisestikaan laimenna yhtään se, että tästä ei ole bussiyhtiössä kuultukaan ja koko homma perustuu herran itsensä tekemään tilapäivitykseen, jossa hää paistattelee kunniassa "like a boss".

Kolmanneksi, näin äkkiseltään (olettaen, että tapaus on tosi) voisi kuvitella aikuisen ihmisen hoitaneen huonon käytöksen olankohautuksella tai sitten tyytynyt ensimmäiseen anteeksipyyntöön ja jatkanut elämäänsä. Mutta ei, tässähän on hyvä olla haaskalintu ja korostaa omaa erinomaisuuttaan sekä nostaa omaa statustaan muiden silmissä. Näinhän toimii mallikansalainen ja pyyteetön ihminen, eksje?

Neljänneksi, mitä tämän kaiken etusivun jutuksi nostaminen kertoo toimituksesta?

Viidenneksi, mitä tämä kaikki kertoo niistä, jotka tätä juttua jakavat totena ja julistavat suureen ääneen? Skeptisyys on ilmeisesti pois muodista kun on sopiva aihe.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti