lauantai 14. syyskuuta 2013

Marjanpoimintaa ja vasemmistolaisuutta

Marjafirman TJ on kyllästynyt heilumiseen. Asialla ovat thaimaasta tulleet poimijat Vasemmistonuorten Li Anderssonin ja hänen tuomiensa lakijätteiden tukemana. Asiaa (eli metelin alkua) ei mitenkään luonnollisestikaan ole edesvaikuttanut Vasemmistonuorten mukaantuo, koska Li sanoo niin:

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson torjuu väitteen, jonka mukaan vasemmistonuoret ja lakimies Hoikkala olisivat johtaneet marjanpoimijoita harhaan.
"Poimijat ovat tehneet itse ratkaisunsa. Jansalla ei ole perusteita tällaiselle väitteelle", Andersson sanoo. Hän on Suolahdella auttamassa marjanpoimijoita käytännön asioissa ja antamassa heille poliittista tukea.

Hauskaahan tässä on, että viimeinen lause kumoaa edellisen.

Toimintamalli ei kuitenkaan ole mitenkään ennennäkemätön. Yrittäjä tuo työntekijöitä maahan, jotka saavat suoritusperusteista palkkaa, josta vähennetään kulut. Jäljellejäävän osuuden saavat sitten kouraan verottomana täkäläisen lainsäädännön puitteissa (johon en nyt ota kantaa), ja se määrä vastaa huomattavan suurta summaa tekijöiden kotimaassa, jossa opettajan keskipalkka on noin 160 euroa. Jos työntekijä poimii 10 kiloa marjoja päivässä ja kilolta saa euron niin päiväansioksi jää 90 euroa, josta sitten otetaan vähennettävät kulut. Ruokakuluista ei ole mainintaa jutussa, joten jätetään ne laskelmista pois.

Olettaen, että kulut per nuppi olisivat vaikkapa hostellihinnoissa, eli noin 25 euroa per vuorokausi ja lentolipun hinta edestakaisin noin 600 euroa (halvin hinta pikalähdölle Bangkok - Hki edestakainen lento 550e/ halvatlennot.fi) , voidaan laskea käteen jäävä summa vaikkapa 2 kuukauden työrupeamasta seuraavasti:

5-päivää töitä ja 2 vapaata- rytminen viikko (todennäköisesti alakanttiin), keskiarvopoiminta aiemmin mainittu 10 kiloa työpäivässä = 510e per viikko

7 päivää viikossa majoitus = 175e per viikko

Kummatkin summat kerrotaan kahdeksalla viikolla, josta saadaan kokonaisluvut:

4080e ansio ja 1400 kulut tekevät käteenjääväksi osuudeksi 2680 euroa, josta vähennetään lentolippujen hinta, eli arviolta 600 euroa. Kuukausiansioksi jää 1040 euroa puhtaana käteen.

Summa ei kuulosta täkäläisittäin kovin suurelle, mutta se vastaa silti verokortilla tehtynä 1500 kuukausituloja, joka on jo huomattavasti enemmän kuin opiskelija saa edes tienata. Ja vastaavasti maassa, jossa opettajan kuukausiansio on 160 euroa, vastaa se 14 kuukauden tuloja- kahdessa kuukaudessa. Yrittäjän on myös huolehdittava poimijasta, josta koituu kuluja. Ote ulkoasiainministeriön ohjeesta: 

Ministeriön ohjeistuksella pyritään välttämään tilanteet, joissa kausityöntekijä jää ilman nettotuloja hyvästä työskentelystä huolimatta. Elintarvikealalla toimivan, vakavaraisen kutsujayrityksen on pyrittävä kattamaan poimijan matkasta, majoituksesta ja työvälineistä koituvat kustannukset siten, että poimija ei jää Suomessa työskentelyn jälkeen tappiolle. Tappiolle jääminen otetaan huomioon seuraavana vuonna kutsujayritystä koskevan viisumiharkinnan yhteydessä.

---

Lisäksi voidaan pyytää selvitys seuraavista, viisumihakijalle tarjottavista palveluista; miten asia on järjestetty, kaikki palvelusta perittävät maksut esim. henkilö/vrk:
a) Majoituspaikan on oltava hyväksyttävä; lämmin, paloturvallinen sekä riittävillä saniteettitiloilla
varustettu ml. lämmin vesi peseytymiseen ja riittävä nukkumatila. Majoituspaikassa on oltava
ensiapulaukkuja, minkä lisäksi alueellisille hätäkeskuksille on ilmoitettava majoittujista.
Hyväksyttäviä majoituspaikkoja ovat mm. lomakeskukset, riittävästi varustetut entiset koulut ja
asuntolat. Asumisolosuhteet tulee järjestää siten, että ne täyttävät Suomessa yleisesti
tunnustetut asumisen vaatimukset. Mahdollisten uusien majoitustilojen järjestämisessä tulee
huomioida voimassa oleva ympäristö-, rakennus- ja terveydensuojelulainsäädäntö.
b) Ruokailuun liittyvät kaikki kulut;
c) Kuljetukset keräyspaikoille;
d) Välineiden vuokraus;
e) Tulkkipalvelut;
f) Muut tukipalvelut Suomessa;
g) Rekrytointi- ja viisuminhankintakulut eriteltyinä lähtömaassa ja Suomessa; Miten koordinaattorikulut hoidetaan ja minkälaisia kuluja siitä poimijalle syntyy.
h) Työhön opastuksen järjestäminen (ml. miten luonnossa liikutaan). Miten toimitaan, jos poimija
osoittautuu sopimattomaksi työhön.

i) Miten terveydenhoito järjestetty; luotettavan lääkärin todistus.
j) Perusteltuina ja eriteltyinä muut mahdolliset kulut.

--- 

Koordinaattoreiden on pystyttävä toimimaan lähtömaan asettamien vaatimusten mukaan; rekrytointiin liittyvien maksujen ja korkojen on oltava lähtömaan lainsäädännön mukaisia, jotta kausityöntekijältä ei laittomasti peritä korko- tai muita kuluja.

--- 

Mikäli viisumin saanut kausityöntekijä ei saavu työpaikalleen tai poistuu kesken sopimuskauden
sovitusta työstä ja tilanne on tulkittavissa viisumin väärinkäytöksi, isäntäyrityksen on heti ilmoitettava asiasta osoitteeseen ptr-rikostiedustelu@poliisi.fi ja ulkoasiainministeriölle.

Ihmiskauppaepäilyistä on yrityksen myös ilmoitettava heti poliisille ja ulkoasiainministeriölle.

Yritysten on sesongin päättyessä toimitettava edustustolle yksilöidyt tiedot kausityöntekijöiden
toteutuneesta tulotasosta.

Äkkiä laskien tuohan on ihan järkevää liiketoimintaa, kaikki jäävät voitolle. Mutta herääkin kysymys: Kuulostaako yhtälö sille, että työntekijä ihan varmasti haluaa valittaa huonosta palkasta oma-aloitteisesti, vai olisikohan taas Li Andersson koplansa kanssa tunkenut nokkansa keksittyyn epäkohtaan?

Jos ihan totta puhutaan niin kyllä meikäläiselle veroton 90e (540 markkaa) per päivä olisi kelvannut opiskeluaikana vallan mainiosti metsässä tarpomisesta, vaikka viikonloppu- ja lomahommina. Ikävä kyllä Anderssonille työn tekeminen ja kannattava yrittäminen tuntuu olevan jotain, mikä ei mitenkään mahdu järkeen.

Oma ehdotukseni: Andersson tarjoaa itse mielenosoittajille töitä tai lentoliput takaisin. Jos kansainvälisyyttä tahtoo, niin näin se toimii. Taikaseinää ei ole.


                             


"Olemme syöneet ja ohjelmassa on dokumenttielokuvien katsomista"

2 kommenttia:

  1. Poliittista tukea? Marjanpoimijoille? Mihin vaaleihin? Suomen? Thaimaan? Tää suomalainen elämyspartisaanitoiminta on joskus kyllä taiteellisuudessaan kaunista.

    VastaaPoista
  2. Juu, ja ikävä kyllä myös kovin kallista yhteiskunnalle.

    VastaaPoista