keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Rusinat ja pullat

Altian pomo on nyt sitä mieltä, että alkoholimonopoli pitää saada säilytettyä vaikka kirveellä jos ei muuten. Ei sillä ole merkitystä, että juoma maksaa moninkertaisesti naapureihin verraten vaikka tulotasojen ero ei ole läheskään samaa luokkaa.

Valtiollisen alkoholijuomayhtiön Altian toimitusjohtaja Antti Pankakoskisanoo lehdessä olevansa kyllästynyt suomalaisten kasvavaan viinaralliin ja valtion verotulojen menetykseen.
Sopivaksi tuontimääräksi hän arvioi laatikollisen olutta, neljä pulloa viinejä ja litran väkeviä. Pankakoski myös ehdottaa, että rajoille lisättäisiin tullivirkailijoita vahtimaan, ettei kukaan tuo sallittua määrää enempää.
Pankakoski muistuttaa, että noin 30 prosenttia Suomessa kulutetusta alkoholista on matkustajien tuomaa. Suurin osa alkoholista tuodaan Virosta.
Pankakoski uskoo, että EU voisi myöntää Suomelle poikkeusluvan tuontikiintiöihin, koska alkoholin hintaero Suomen ja Viron välillä on kasvanut niin isoksi.

Niino, kyllähän se varmaan vituttaa jos ylihinnoitellut tuotteet ei mene kaupaksi kun tunnin päästä saa huomattavasti halvemmalla ja nykyisin vaikka kotiin kuljetettuna. Ja valvontaa pitäisi lisätä tätä monopolia valvomaan. Sounds familiar.

Esitän ehdotuksen, joka kuulostaa virkamiehestä varmasti ylitsepääsemättömälle ja täysin käsittämättömälle:

Laskekaa verotusta siten, että tuo hintaero kapenee niin kulutus palaa tähän maahan.

Nyt kun palkat ovat normaalityöläisellä jauhaneet inflaation perässä jo pitkän aikaa ja reaaliostovoima on vähän nihkeä niin tartteeko ihmetellä että väki hakee halvempaa? Toisin kun virkamies ajattelee niin kuoliaaksiverottaminen ei toimi niin, että ihmiset zombimaisesti ostavat ylihintaista tuotetta ja miettivät kiltisti että paljonkos överiä tarttisi tehrä, että irtoisi ens kuussa saunabisset futisporukalle kun kerran vaihtoehtoja on. Toinen vaihtoehto on sitten se, että sitä tuodaan pimeästi ja verot jäävät kokonaan saamatta. Suurin sumutushan on kertakäyttökrääsän ja elektroniikan halpatuonti, joka peittää oikein hyvin semmoisin pikkuseikkoja, että niinkin perusasiat kuin asuminen, paikallinen lähiruoka ja kestävät hyödykkeet ovat hinnoissa kipurajalla tai joillain paikkakunnilla jo pitkällä sen yläpuolella.

Näin vapaakaupan aikana (joka siis on ihantosihyvä juttu niinq) onkin mielenkiintoista, että poimitaan pullat tyhjäksi rusinoista ja annetaan kansalaiselle se viikon kuivunut pulla kun siitä on jo kaikki muut ottaneet hyvät palat pois. Eli nautitaan rajoituksista ja maksuista, mutta vapaakaupan etuja ei tule suoda maksajille, ettei vaan se ihana sosialistinen monopoli kärsi. En epäile hetkeäkään, että hallitus tähän tarttuu jos vaan Brysselistä saavat luvan.

Ongelma ja sen ratkaisumetodihan on ihan tyypillinen semmoisille valtioille kuin Neuvostoliitto, Pohjois-Korea, Kuuba, Kiina ja niineespäin. Naapurista saisi jotain, mutta ei saa hakea koska pitää maksaa veroja koska valtio sanoo että pitää maksaa veroja niin sitten kurjistutaan. Vielä kun ne maksetut verot jossain näkyisivät- tuloja valtiolla on enemmäin kuin koskaan aiemmin ja sillä saa suhteessa vähemmän palveluja ja hyötyä veronmaksaja kuin koskaan aiemmin tämän maan historiassa.

Kas kun ne rahat suunnataan parempiin kohteisiin.

Julkinen sektori on ennätyksellisen suuri ja hyvään kokoomuslaiseen tapaan loput rahat ohjataan palvelujen ostoilla kivasti yksinoikeuksilla oikeisiin yrityksiin, joita hallinnoi näppärästi hallituksen parhaat frendit ja sukulaiset. Ja luonnollisesti virkamiestaso veivaa siten, että verotus on suotuisa tämmöiselle toiminnalle samalla kun ne jotka täällä eniten suhteessa tuottavat palveluja ja tuotteita verotetaan perseeseen ja nyljetään elävältä. Jossain muualla tuota kutsuttaisiin korruptioksi, mutta täällähän moista ei ole kun kyse on hallitustason toiminnasta.

Tuli oikein hyvä mieli kun tuossa katselin, että olen valtiolle tätä touhua liksasta rahoittanut tässä kuussa circa neljällä tonnilla, jolle olisi muutakin käyttöä ollut.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti