maanantai 18. maaliskuuta 2013

Väläys vuodelta 2017

Tapahtui kunnallisen asiakaspalvelu-yksikön myllypuron toimipisteessä:

-Mö, toihin oisin tulossa ekaa päivää. Nimi on Repa.

-Joo, kuultiinkin jotta uus kaveri ois tulossa, istu persiilles ni käydään läpitte näitä juttuja. Mä olen Hemppa, paikan vuoroesimies.

Repa asentaa ahteria penkkiin, josta irtoaa selkänoja ja Repa lämähtää selälleen lattialle.

H: Sattuko? Meillä on nää kalusteet vähän nihkeässä hapessa täällä bunkkerissa kun meni fyrkat tonne toimihenkilöiden uuteen kylpylään.

R: Joo ei tässä mitään, eiköhän tästä selvitä. Nii mitäs mun ny pitäs tietää?

H: Joo, historiahan meillä menee sillai, että aikanaan oltiin täällä järkkäreitä ja vartijoita kuten ehkä muistat, mutta ku Pulmia otti tän homman hoitaakseen ni meistä sitten tuli junavalvojia. Meidän tärkein homma on olla esillä, hymyillä ja edustaa kaupungin uutta pehmeät arvot- kampanjaa jossa annetaan ihmisille turvallisuuden tunnetta uudella tavalla.

R: Jaa, mikäs semmonen tapa on?

H: Ohjeistus on mennä seisomaan ja sanomaan kuuluvasti "SEIS, kunnallinen asiakaspalvelija"siihen viereen, että varmasti kaikki näkevät, että puututaan.

R: No entäs jos turpaanveto ei lopu?

H: No sitten soitetaan poliisille. Niitä on nykysin vähän harvakseltaan, eilen meni 3 tuntia ku venailtiin tossa kun yks tyttö oli saanu melaa mekkoonsa. Oli tyhmä ja koitti käydä vessassa tossa rautsikalla.

R: Jaa täh?

H: Joo, noi etelänvetelät on täällä vähän riesana kun toi schengeni takaa niille vapaan liikkumisen, mutta suomi ei kuitenkaan potki niitä pihalle eikä rangaistukset päde suomen rajojen ulkopuolella. Toi Ali tuolla on ny neljättä nimeä läpikäyvä, se kävi tossa viime viikolla taas himassa hakemassa khattia lisää ja nollaamassa laput. On sillä muutamaki tutkinta päällä, vissiin sen tekosia se eilinenkin oli. Me ei ton uuden siveysohjeistuksen takia saada noita vessoja ratsata ni siellähän ne kykkii ja venailee ku joku onneton koittaa vessaan. Naisia on hommissa määrätyt 49% mut niitä ei paljoa näillä asemilla näy ku ovat noissa kuvissa ja toimistoilla.

R: No miksei se vessamulkero sit o linnassa?

H: No käräjät on pistänyt linjauksen, että tutkintavankeutta ei enää harrasteta kun tulee asiakkaalle kohtuutonta haittaa semmosesta, vois mennä työpaikka alta. Harvemmin noilla vakioasiakkailla duuneja on, mutta näin ny o linjattu. Nomut joo, tossa ois sulle toi työasu, muodikas pastelliväri ja tossa toi kraka, keltanen tottakai. Radiot on kaikki paskana ja luovuttiin noista voimankäyttövälineistä 2015 kun tää juttu perustettiin.

R: Ei vittu.

H: Älä unoha tota kypärää ja sit noita turvahanskoja.

R: No mitä mä niillä teen jos mä tossa asemalla ja tuubissa seison?

H: Meille kuuluu toi junien pyörien rasvaaminen ja tarvittaessa ajaminen ja se on vähän niinku rakennustyötä ni on määrätty, että pitää käyttää kypärää. Sit noi hanskat on tommoset turvahanskat, että voi nostella neuloja poies tosta ärrän roskiksesta jos tarttee kaivaa jonkun lompsia sieltä.

R: Siis kaivaa lompakkoja roskista?

H: Joo, noi bulgaarit tuolla keikkaa päivässä joku 100-150 lompsaa aamuruuhkassa ja nakkelevat ne roskiin kun on kaikki haluttu tyhjennetty.

R: Ja ei ne sit kiinni o jäänyt?

H: Joo, kyllähän ne on jääny, sakkoja saavat joka kerta. Ei niillä mitään virallisia tuloja ole, mutta ompahan ny paskapaperia kun ei niitä muunneta. Ainii, ja älä sit missään tapauksessa vaan sano kellekkään mitään että on ulkomaalasia noi rosvot, siitä sai just arska kenkää ku menee kuulemma suomen maine jos on rasismia.

R: Hyvältä näyttää. Ei röökiä ois?

H: Ei ole kun meiltä on kielletty työpaikan lähistölläkin tupakointi. Noi junnut tossa vetää kyl hallissa ku korsteeni, mut me ei siihen saada puuttua muuten kun toruvilla katseilla, eikä niitä oikein se nappaa kun on huppu pääsääntösesti silmillä.

R: Kahvia?

H: Joo, on tossa toi mokkamasteri, meille vaan ei tu vettä tänne alas.

R: Joo, mä taidan mennä hakee sit kahvin tuolta ylhäältä.

H: Tuu takas vartin sisään ni lähetään aamun ekalle kuulutusrundille.

R: Hä?

H: Joo, meille kuuluu noi tuntikuulutukset, kuuluu kaikilla asemilla ja siinä kuulutetaan tasatunnein, että tämä on juna-asema ja toivotaan kaikille hienoa ja moniarvoista päivää. Sit siinä sanotaan perään ton uude palvelun, Orvellin numero, mihin voi ilmottaa jos epäilee rasismia tai porvarillista sortoa jossain. Jotakuta sitten rangaistaan jotenkin.

R: Selevä. mä käyn ny hakee sen sumpin.

http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/metron_vartiointi_halutaan_pois_securitakselta/?ref=tf_iOKboksi_news_p2


2 kommenttia:

 1. Niin. Näin äkkiseltään tietysti voisi ajatella, että ainakin ennen vanhaan olisi ollut ehkä hyväkin idea siirtää suojelutyötä julkiselle sektorille. Perusteena se, että eihän puolustusvoimia ja poliisiakaan kukaan edes ajattele yksityistettävän. Mutta mutta. Kun työnantajana on Helsingin kaupunki, joka perustaa touhunsa eriasteisiin utopioihin, niin lopputulema voi olla hyvin lähellä sitä, mitä vuodesta 2017 kirjoitit. Ja onhan poliisikin joutunut keskittymään kaikensorttiseen työhönsä liittymättömään turhaan aina vaan entistä enemmän.

  Mulla on muuten tuttuja VR:n lähijunissa ja sieltäkin on kuulunut terveisiä, että toiminnan taso on viime vuosina laskenut kuin lehmän häntä.

  VastaaPoista
 2. Kiitokset ykälle käynnistä. Juu, tuon pohjana toimi ikävä kyllä ihan elävät esimerkit yhdisteltynä yhteen kohteeseen eikä se kovin kaukana ole nykyisestäkään todellisuudesta. Jopa tuoliepisodin tiedän tapahtuneen useasti. Kaupungin hommassahan ei ole mitään muuta vikaa kun se johtoporras joka tuota hommaa laitetaan ideoimaan ja nykyinen rekrypolitiikka, muutenhan idea kaupungin omasta turvayksiköstä, joka hoitaa kunnalliset kohteet on varsin järkevä.

  Tämän hetken tilanne on vaan se, että palmialta vietiin jälleen lisää kaupungin kohteista pois. Miksi lie.

  VR:n tilanne on tuttu myöskin, ikävä kyllä.

  VastaaPoista