torstai 7. maaliskuuta 2013

Haalareita ja tupakointia

Silmiin osui uutinen, jossa taattua tavaraa on jälleen tarjoiltu eduskunnassa:

Iso riita vankiloista eduskunnassa - "Onko Suomi polvillaan rikollisuuden edessä?"

lipponen kuusisto lehtikuva martti kainulainen
SDP:n Päivi Lipponen (vas.) ja Merja Kuusisto puolustivat ihmisoikeuksiaeduskunnan vankilaväittelyssä. (Lehtikuva/Martti Kainulainen)
Eduskunnassa käytiin kovaa väittelyä vankiloiden tarkkailuhaalareiden käytöstä.

Kansanedustaja Heikki Autton (kok.) lakialoite vankeuslain muuttamisesta poiki kiivaan debatin sen jälkeen, kun kaksi Sdp:n edustajaa vastusti sen sisältöä täysistunnon väittelyssä.

Autton aloite mahdollistaisi vankiloille tarkkailuhaalarit, jotka oikeusasiamiehen kannanotto on estänyt.

- Olen saanut aloitteesta viime viikkoina paljon palautetta vankiloissa työskenteleviltä ammattilaisilta, jotka päivittäin näkevät työssään, miten kovan luokan ammattirikolliset johtavat ja organisoivat rikollista toimintaa vankilasta. On ollut surullista kuulla, että ammattirikolliset pystyvät toimimaan melkein kuin eivät vankiloissa olisikaan, Heikki Autto totesi.

- Mitä meidän oikeasti pitää ajatella sellaisesta valtiosta, joka ei pysty estämään huumeiden tunkeutumista vankiloihin eikä pysty estämään vankeja johtamasta rikollista toimintaa vankeusaikana? Mitä pitää ajatella valtiosta, joka itse aktiivisesti ja oma-aloitteisesti poistaa käytöstä keinoja, joilla se voisi tehokkaasti torjua rikollisuutta, hän kysyi.

Autto kysyi "onko suomalainen yhteiskunta polvillaan järjestäytyneen rikollisuuden edessä, jos edes vankiloissa ei pystytä puuttumaan rikollisten toimintaan".

Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) valitteli, ettei monissa paikoissa ole ymmärretty vankilan maailmaa. "Se on kova maailma, jossa pahimmillaan väkivallalla hallitaan".

- Tarkkailuhaalareiden käyttö on rehellisen vangin etu. Sellaisen vangin etu, joka haluaa lusia tuomionsa rauhassa. Pahimmillaan uhataan ja kiristetään lomalle lähteviä vankeja tuomaan kehon sisäisesti huumeita vankilaan, Kari Tolvanen sanoi.

Niin, kyllähän tuo ihan loogiselle kuulostaisi, että jos ongelma on se, että hanurissa tuodaan säkissä kamaa niin kyllähän sitä olisi suotavaa pystyä ehkäisemään jotenkin. Maailmalla nämä tarkkailuhaalarit ovat kovasti laajassa käytössä ja ilman asiantuntijuuttakin kykenen hyvinkin ymmärtämään miksi. Tottahan toki on myönnettävä, että kaikkea ei voida saada pois vaikka kuinka yritettäisiin. Nomutta höpsis, jatketaan lukemista:

"Ei kuulosta
hyvältä"

Markku Mäntymaa (kok.) ja Tolvanen huomauttivat myös vankiloiden henkilökunnan turvallisuudesta ja oikeudesta turvalliseen työympäristöön. "Se ei toteudu, kun vankilaan tuodaan huumeita".

SDP:n Merja Kuusisto totesi vastustavansa lakialoitetta ja totesi, että "pitää olla muitakin keinoja löytää ne huumausaineet" vangeilta.

- Tämä on jotenkin inhimillisesti todella väärin, jos ihmiset sidotaan haalareihin 48 tunniksi ja he joutuvat olemaan ulosteissaan, Merja Kuusisto sanoi.

Lukuisat kansanedustajat huusivat väliin, ettei tämä pidä paikkaansa. "Eivätkö joudu. No joka tapauksessa, mutta ei kuulosta hyvältä", Kuusisto jatkoi.

Kuusisto sai tukea SDP:n Päivi Lipposelta. Hän sanoi myöhemmin puheenvuoronsa alussa, että tuntee olevansa melkein kuin Florence Nightingale.

Nonni. Ihmisoikeuksien esitaistelijat ovat jälleen päässeet vauhtiin. Perustetaan väite keksittyyn faktaan ja sen kumouduttua ollaan nyt vaan sitä mieltä, että ikävää on. Ei kuulosta hyvältä. Miten Florence Nightingale liittyy asiaan jää meikäläiselle vähän epäselväksi.


Rikollisuuden
ihmisoikeudet

- Haluaisin puhua ihan ihmisarvosta. Minusta kuulostaa aika hirvittävältä, että 48 ihmistä on pukeutunut haalareihin, heidän on annettu virtsata ja ulostaa allensa sinne suojapukuun ja vain kymmeneltä on löytynyt huumeita. Onhan tässä aika suuri prosentti ihmisiä, jotka eivät olekaan syyllistyneet, Päivi Lipponen sanoi.

- Miten niin "vain" kymmenen, kokoomuksen Outi Mäkelä kysyi tuohtuneena.

Lipposelle ja Kuusistolle selvitettiin useassa puheenvuorossa, että he levittävät väärää tietoa. Muiden mukaan kyse ei ole haalareihin ulostamisesta, vaan tarkkailussa olevat vangit viedään heidän sitä pyytäessään toilettiin.

Muun muassa perussuomalaisten Tom Packalén sanoi olevansa järkyttynyt Kuusiston ja Lipposen kannanotoista.

- Kovat rikolliset pakottavat pehmeämpiä rosvoja salakuljettamaan huumeita. Te ajatte oikeasti vain kovan rikollisuuden ihmisoikeuksia, ette tavallisten vankien, jotka kärsivät tästä tilanteesta, Tom Packalén sanoi.

Sdp:n Anneli Kiljunen oli eri mieltä kuin salissa puhuneet ryhmätoverinsa. Kiljusen mukaan "haalareissa olevat ihmiset pystyvät menemään asioilleen hallitusti ja asiallisesti".
Ihmisellä on vapaa tahto ihan luonnostaan ja kyllä jokaisella on oikeus kakkia alleen jos semmoinen olo on. Kavereista voi kyllä tulla pulaa, mutta tuohan on jo kuitenkin tiedostavaa ja rajoja rikkovaa toimintaa, kuten Ylioppilaslehden raportista on viime aikoina käynyt ilmi. Toiseksi, yli 20 prosenttia ratsatuista kielisi vähän semmoista, että jonkinlaista tarvetta vahtimiselle olisi. Noh, kyllä tämä jotenkin vielä kääntyy semmoiseksi, että saavat raukat korvausta kun on ikävästi yritteliäisyyttä rajoitettu.

Asiasta vohveliin:


Hallitus: Tupakka-askeihin lisää varoituksia, mentolisavukkeet kiellettävä

KOTIMAA | Turun Sanomat 13:36
Hallitus kannattaa pääpiirteissään komission esitystä uudeksi tupakkatuotedirektiiviksi. Hallituksen mukaan esitystä tulisi vielä joiltain osin tarkentaa ja tiukentaa.
Komission ehdotuksen mukaan jatkossa savukkeissa ei saisi käyttää makuaineita, kuten mentolia. Myös ohuet savukkeet kiellettäisiin.

Nyt on ihan pakko kysyä, miten makuaineiden poistaminen vaikuttaa tupakointiin? Onko se nyt itseisarvo vaan tehdä tupakoitsijan elämästä mahdollisimman ikävää ja siten saada mahdollisimman tehokkaasti ihmisiä kiukkuiseksi?

Myös savukeaskiin komissio haluaa lisärajoituksia. Jatkossa askeissa tulisi olla vähintään 20 savuketta. Esityksen mukaan savukepakkauksien kuvavaroitukset tulisivat pakollisiksi. Varoitusten tulisi jatkossa peittää savukeaskin etu- ja takaosasta 75 prosenttia. Lisäksi askin sivuille tulisi informaatiotekstejä.

Tämä nyt ei kyllä yllätä, komissio tahtoo varoituksia ja tekstejä. Jatkakaa.
Esityksen mukaan myös tähän asti tupakkalainsäädännön ulkopuolelle jääneet sähkösavukkeet otettaisiin tiukan sääntelyn piiriin. Uusille tupakkatuotteille täytyisi tehdä tieteellinen arviointi ennen kun ne voitaisiin hyväksyä markkinoille. Esityksen mukaan nuuskakielto säilyisi ennallaan.

No mutta nyt ollaan jännän äärellä. Sähkösavuke, joka on kovasti tullut suosituksi ja käyttäjiensä mukaan on avustanut varsin paljon tupakoinnista irti pyrkiviä, saatetaan "tiukan sääntelyn piiriin". Tieteellinen arviointi on hienon kuuloinen sana, mutta käytännössä se tarkoittaa uusien tuotteiden maahantuonnille fantastisia kustannuksia. Tämän kun liittää jo aiemmin lanseerattuun sähkötupakan markkinointikieltoon ja nikotiininesteiden myyntirajoituksiin (kun samaan aikaan nicorette käytännössä yksistään on kauppojen hyllyillä valmisteineen), alkaa allekirjoittaneen kaljuuntuvassa päässä muhia äärimmäisen vääriä ajatuksia rahavirran ohjailemisesta haluttuun suuntaan säädösten voimin. Vanhaa sananlaskua mukaillen: "follow the money".
Hallituksen mukaan komission esityksessä esimerkiksi tupakkatuotteiden sallittujen ja kiellettyjen ainesosien määrittely on epäselvä. Myös kaikki nikotiinia sisältävät sähkötupakkatuotteet tulisi määritellä lääkeaineiksi, jolloin esityksessä voitaisiin poistaa vaikeasti tulkittava jako lääkeaineisiin ja ei-lääkeainesiin.

Selvä, mites niitten nicorettejen kanssa? Ainii, inhalaattorit ja purugummit on Eri Asia [tm]. Niinq.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti